He he, eindelijk kunnen we gaan afdrukken :-) We hebben een interessante held (H), er is orde in de chaos (O) en we hebben goed licht (L). WHOEHOE!! Er staat je niets meer in de weg van een goed foto!!.......toch??.........Nou......bijna dan....Want het kan nog volledig mis gaan met jou top shot!!

Door een paar dingen te checken voor je het knopje indrukt zorg je ervoor dat het niet alsnog in deze laatste stap fout gaat.
Bewogen foto = -1
Ondanks dat je misschien netjes heb scherp gesteld kan het toch gebeuren dat deze niet scherp op je foto te zien is. Dit kan gebeuren als jij 1. je camera beweegt of 2. als je held beweegt tijdens het afdrukken. 
Zeker in meer donkere situaties zal je sneller een bewogen foto hebben. Hoe dat zit? Nou je camera (dus ook die in je telefoon) heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig om het beeld goed te kunnen vangen. Door meer / langer licht toe te laten in donker situaties zorgt je camera ervoor dat alles goed zichtbaar is. Het is fijn dat je toch een foto kunt maken ook al is er minder licht, het nadeel hiervan is dat de kans dat jij als fotograaf of de held een klein beetje beweegt veel groter wordt met als resultaat....een minder scherpe of zelfs bewogen foto.
Om te onthouden:
Bij minder licht is de kans op een minder scherpe of zelfs een bewogen foto groter.

In deze foto kan je het effect van een fotograferen in donkere omstandigheden goed zien. Deze foto van San Francisco maakte ik in het donker. Doordat mijn camera meer dan 5 seconde nodig had om de foto te maken zijn de lichten van de auto's helemaal in elkaar opgegaan (extreem bewogen dus). Deze huizen in de foto zijn wel scherp omdat zij niet bewegen en ik gebruik heb gemaakt van een statief. 

Hoe kunnen we een bewogen foto voorkomen? 
Je kunt op hoofdlijnen twee dingen doen om een bewogen foto te voorkomen: 
1. Je kan zorgen voor meer licht. Want dan heeft je camera minder lang nodig om de foto te maken)
2.Je kan de kans op beweging verkleinen. Je kan natuurlijk ook zorgen voor meer licht EN de kans op beweging verkleinen voor maximaal effect ;-) 
Note: mensen die wat meer hebben gelezen over fotografie verwachten hieronder misschien dingen over sluitertijden, ISO waarde en diafragma. Hier ga ik in deze basis cursus bewust niet op in. Het is naar mijn idee belangrijker om de basis te snappen zonder de techniek in te duiken. 
Zorgen voor meer licht doe je door:

1. De held te verplaatsen naar een meer lichte locatie. 
Ik zal je een voorbeeld geven. Ben je binnen en wil je een foto te maken van je kids, neem ze dan mee de tuin in. Wat ook prima werkt is de kids dicht bij een (liefst groot) raam neer te zetten. Het licht in je vensterbank kan daarnaast hele mooie foto's opleveren. Kijk maar hieronder.    

Je ziet het misschien niet maar dit meisje zit in de vensterbank, het licht komt van de linkerkant (vanuit ons bekeken). Aan de rechterkant heb ik net buiten beeld een wit stuk karton geplaatst dat het licht weerkaatst en daardoor ook de andere kant van haar gezicht mooi belicht is. 

2. Kunst licht (lampen of een flitser) gebruiken.
Je kan natuurlijk ook in plaats van je held naar het licht brengen ook licht naar je held toebrengen. Je kunt wat lampen aandoen of een flitser gebruiken. Op die manier maak je je camera ook makkelijker.  
Let op: Als je dingen gaat veranderen aan het licht om een bewogen foto te voorkomen, dan moet je wel opnieuw nadenken over de L van HOLA. Want licht kan er voorzorgen dat je held er mooi of lelijk uitziet en de sfeer van je foto kan totaal veranderen. 
De flitser op je telefoon of camera geeft bijvoorbeeld erg hard licht waardoor je harde schaduwen krijgt. Voor een bijvoorbeeld een portret dus verre van ideaal.

n.t.s. goede flash foto voorbeeld toevoegen 

Voorkomen van beweging.
Als je iets als een gebouw of brug aan het fotograferen bent dan is het bewegen van je held minder belangrijk om over na te denken. Dat gebouw gaat nergens naartoe. Wil je een klaproos met zijn lange slappe steel fotograferen dan wel want bij het miste zuchtje wind zal hij gaan bewegen. In zo'n  geval kan je alleen maar zorgen voor meer licht en je eigen beweging beperken. 
Je eigen beweging beperken kan door naar je eigen houding te kijken. Druk je boven armen tegen je lichaam aan in plaats van je armen uit te strekken en adem rustig voor dat je het knopje indrukt.
Voor het beste resultaat kan je ook een statief gebruiken. Een statief voor je telefoon is ook te koop. 

De zon was bijna onder waardoor er nog maar weinig licht was. Om toch een scherpe foto te maken heb ik mijn camera op een statief gezet. 

Nog een keerrrrrrr
Doe maar, ja echt.....nu is het moment....het moment waar je al die tijd naartoe hebt gewerkt....nee ik maak geen grapje.....serieus!!! DRUK HET KNOPJE MAAR IN! :-)
He he, eindelijk. Nu is natuurlijk wel de vraag of het gelukt is. Iets wat ik zelf nogal eens vergeten ben te doen is de foto die je zojuist gemaakt hebt te controleren of hij echt gelukt is. Het is natuurlijk super zonde als je al die moeite hebt gedaan om er later bij thuiskomst achter komt dat er net iemand met zijn ogen dicht stond, er een vogel door het beeld vloog, of het resultaat gewoon niet is wat je er van had verwacht. 
Om te onthouden: Neem / claim even twee tellen om de foto na het afdrukken te checken. Het kost weinig tijd maar vergroot de kans op een mooie foto enorm!
Als er tijdens het afdrukken iets onverwachts is gebeurd als de voorbeelden die ik hierboven gaf dan is het slechts een kwestie van de foto opnieuw maken. Maar als de foto niet is wat je ervan had verwacht dan moet je even onderzoeken waar dit aan ligt. Loop terwijl je naar het resultaat kijkt de HOLA stappen door en kijk of je kan vinden wat het probleem is. Kom je er niet uit, stuur hem mij dan op, tag me op FB of Instagram dan kijken we er samen even naar.
Opdracht.
Je hebt het gehaald!! Je hebt het einde van deze cursus bereikt. We gaan even toetsen of je wat geleerd hebt. :-) Weet je die foto nog van je voeten aan het begin?? We gaan opnieuw voeten fotograferen maar nu gaan we HOLA toepassen. 
- H: Je gaat goed nadenken over je voeten als held in de foto en welk verhaal je wilt overbrengen. Wat zijn je voeten aan het doen, waar gaan ze naartoe? wat hebben ze net gedaan? en hoe breng je dat verhaal het beste over? Als je inspiratie nodig hebt, zoek dan eens op een website als 500px.com of unsplash.com naar foto's van voeten.
- O: Als je bezig bent met je compositie dan zorg je dat alles dat in beeld is een logische plaats heeft en wat er niet in thuis hoort probeer je buiten beeld te houden. Je denkt na over hoe je het oog van de kijker kunt helpen bij het vinden van je voeten.
- L: Hoe zorg je voor licht dat het verhaal goed ondersteund? Waar of op welke tijd van de dag moet je de foto nemen voor het beste licht? Is je held goed belicht en is hij ook net even lichter dan de rest in het beeld?
A: Heb je nagedacht over de kans op een bewogen foto?? Heb je eventueel maatregelen genomen om dit te voorkomen?? Heb je aanpassingen moeten doen aan het licht?? in dat geval ook weer opnieuw nagedacht over de LLLLLL van licht :-) ??        
Ben benieuwd!!! post je foto even op Facebook en Instagram waarbij je RoonZ.nl taged! 
BONUS Opdracht.
Je kan ook super goed oefenen met HOLA door te kijken naar foto's van andere. Bekijk eens een aantal foto's op bijvoorbeeld Instagram of 500px. Analyseer de foto's die je mooi vind met HOLA, hoe zitten ze in elkaar? Kijk ook naar de foto's waar je normaal gelijk op door klikt en vraag je af op welke HOLA punten jij de foto zou verbeteren. 
Back to Top