Deze pagina is nog in aanbouw....maar kijk gerust alvast naar dit eerste concept. 

Een held moet natuurlijk in de spotlight staan!!

Wat je natuurlijk wilt is dat jouw held in de spotlight staat. Let er daarom op dat  jouw held licht genoeg is ten opzichte van de rest van de foto. Wat meestal goed werkt is als de held net iets lichter is dan de rest van de foto. Dit komt omdat je ogen automatisch het lichtste punt van de foto opzoeken. Is een ander punt lichter dan de held in je foto dan zal je zien dat dit aandacht van de held afleid.

De held in deze foto is het Mini Cooper logo. zoals je ziet valt daar ook mooi het licht op. De koplamp bijvoorbeeld is duidelijk donkerder.

Zet je held in the spotlight.
Zorg dat er geen dingen zichtbaar zijn die helderder zijn dan je held. Van naturen zoekt je ook de heldere dingen in de foto…(hier gaan we later nog gebruik van maken als we het over “help de held te vinden” gaan hebben) .

Het licht in de achtergrond trekt de aandacht….de bloem (de held) is zo een nobody.

Kijk! stukken beter, de bloem is mooi licht en valt minder weg tegen de extreem lichte achtergrond.

#licht zorgt voor de sfeer in je foto. 

!!!Belichting met lichte lucht donker object. Lucht te licht of object te donker…Hdr noodzaak. Of licht van achter laten komen en object juist belichten,
OPDRACHTEN
zoek landschapsfoto, bepaal de held, schep orde, en bestudeer het licht. 
Andere licht geeft een totaal andere foto.
Toen ik net begon met fotograferen vond ik al dat geklets in de boeken die ik las en video’s die ik keek over hoe belangrijk licht is maar onzin en een hoop gedoe. Ondertussen weet ik dat het echt een het verschil tussen een mooi foto en een totale weggooier kan betekenen. Geloof me, rekening houden met het licht, of zelf zorgen voor goed licht is net zo belangrijk als het gebruiken van goede basisingrediënten bij het koken.
Een paar basis regels om te onthouden. 
Voor de meeste type fotografie geeft hard licht geen mooi effect. Hard licht is bijvoorbeeld direct zonlicht op een zonnige dag. Of het licht van een felle lamp. Dit type licht geeft harde schaduwen en fletse kleuren. Zachter licht, bijvoorbeeld op een dag dat er wolken zijn of als iemand in de schaduw staat geeft vaak een beter resultaat.
Landschap
portret
natuur
architectuur
zwart wit
city 

Wat is goed licht?? 
Goed licht is erg afhankelijk van wat je wilt gaan fotograferen. 
#uitschrijven 
Als je bijvoorbeeld gaat fotograferen rond zonsopkomst of zonsondergang zal je zien hoe verschillend foto’s er veeeel beter uitzien dan dat je deze om 3 uur s’middags in de volle zon maakt”. Een foto binnenshuis van een persoon of object is vaak ook veel mooier als je gebruik maakt van het licht bij het raam.
#Defuser
Opdracht 2
Kies een bepaald “object” dat je buiten wilt fotograferen, bijvoorbeeld van een bloem in je tuin, je partner of je kind, je kaasschaaf, weet ik veel!! Kies zelf iets uit wat je interessant vind. 
Maak over de dag en avond heen (om de 3 / 4 uur ofzo) keer op keer dezelfde foto en zie hoe het licht en daarmee ook de foto er totaal anders uit ziet. Owja, als je een flitser hebt, probeer gebruik die dan ook eens in de avond. 
Welk licht vind je het mooist? Op welk moment van de dag was dat?? Welke weersomstandigheden was dat? Wat maakt het ene licht mooier dan het ander?? 

Reflectie
T: Techniek. 
Net als je over wat techniek moet beschikken als je wat lekkers wilt koken….zelfs voor het maken van een gebakken ei heb je techniek nodig….. heb je ook vaardigheden / techniek nodig voor het maken van een foto. Je hebt minimale skills nodig om bijvoorbeeld onscherpe of overbelichte foto’s te voorkomen. Ze nou eerlijk, je held moet er gewoon scherp en goed belicht opstaan toch?? 
Een paar belangrijke dingen die goede techniek je kunnen brengen zijn:
een mooie haarscherpe foto.
geen overbelichte of onderbelichte plekken in je foto
een rechte horizon
Een foto die achteraf veel bewerkingsmogelijkheden heeft.

Scherp + op de juiste punten = Mooie foto. 
Een foto wordt een stuk mooier als hij scherp is op de punten die er toe doen. 
Bij een foto waar je HOLA toepast is dit in elk geval de held. 
Het is niet fijn om mee te slepen maar het maakt ene wereld van verschil! zeker als het wat donkerder is heeft je camera meer tijd nodig om de foto te maken. in die tijd is de kans dat jij een kleine beweging maakt en de foto daardoor minder scherp is veel groter. Gebruik daarom een tripod of zet je camera ergens op neer.
Schone lens. Geen vlekken. 
Scherpe foto:
Ga je bijvoorbeeld bloemen fotograferen? dan is het verstandig om te wachten op een moment dat het niet waait”
RAW
O: Orde in de chaos. 
Een foto wordt prettig om te naar te kijken als er geen afleidingen zijn en de foto rustig oogt. Jou held in de foto komt dan ook veel beter uit de verf want alle aandacht kan daar naar uit gaan. 
Probeer vanuit verschillende hoeken te fotograferen en kijken hoe je de beste compositie krijgt. soms kan je net een paar stappen opzij doen zodat bijvoorbeeld een storende prullenbak uit beeld verdwijnt. 
Opdracht:
Maar 10 foto’s waarin je
nadenkt over het licht dat je wilt gebruiken.
duidelijk is wie of wat de held in in de foto
De tijd neemt om het goed te doen en een scherpe foto te maken. Camera stabiel, wind (staat je object / held stil)? instellingen van je camera?  

#
Back to Top