Deze pagina is nog in aanbouw, maar kijk er gerust alvast naar
Welkom bij deel drie. Hieronder gaan we nog veeeel meer orde in de chaos scheppen!! Dit gaan we doen we door: De kijker te helpen bij het vinden van de held aan de hand van:
- Lijnen
- Contrast verschillen
- Scherpte en onscherpte

Help de held te vinden
Als je er naar een foto kijkt en je moet zoeken naar de held dan schieten je ogen van links naar rechts boven naar beneden door het beeld. Dat zoeken is (onbewust) heel irritant, en als je de held in de foto dan nog steeds niet gevonden hebt haak je waarschijnlijk af en ga je door naar een andere foto….
Een foto wordt lekker om naar te kijken als het oog de held super makkelijk kan vinden en daar tot rust kan komen.
Leading lines
Lijnen kunnen het oog van de kijker goed helpen de held te vinden. Het is fijn als ze vanuit de linkerhoek beginnen omdat het oog daar begint met kijken (we lezen ook vanaf die kant). 

In deze foto helpen de horizontale lijnen in het hek je het meisje te vinden.

Contrast verschillen
Een andere manier om je held te helpen vinden is aan de hand van contrast verschillen
Scherpte diepte
sdfdsfsd
Probeer vanuit verschillende hoeken te fotograferen en kijken hoe je de beste compositie krijgt. soms kan je net een paar stappen opzij doen zodat bijvoorbeeld een storende prullenbak uit beeld verdwijnt. 
Landschappen
Het os fijn als je landschap een goede held heeft, maar er is vaak zoveel te zien dat je ogen al snel van links naar recht door de foto schieten opzoek naar alles wat te zien is….en je held maar wachten totdat de kijker besluit dat de held idd de held in de foto is en zijn ogen tot rust komen op het helden punt in je foto. Erg onrustig allemaal….door goede compositie technieken kan je zorgen dat het oog de weg naar je held volgt door de foto heen en tot rust komt waar de held is. Mensen
Details

compostie
lijnen 
horizon (techniek)
symetrie (held)
Mist en scherpte diepte (orde) geven de held een boost / in de spotlight
Niemand loopt recht op een onderwerp af en maakt gelijk een topper van een foto. Maak meerderel fotos vanuit verwchillende posities en hoeken en kies de beste.dat doen profs ook. (Voorbeeld peddelaar en zonsondergang). Selecteer alleen de beste.
Lijste met no go,s
Randen
Dingen die afleiden
Zorgen voor onbalans in de foto
Opdrachten
Maak een foto van bloemen en zorg dat de held duidelijk is door orde te scheppen en er geen afleidingen zijn zou de aandacht van de held afleiden
? Basis techniek vooraan? Nee
Back to Top