Welkom!!! Leuk dat je meedoet met deze fotografie upgrade!! Welkom!!! Leuk dat je meedoet met deze fotografie upgrade!! 
In deze cursus leer ik je een viertal basisprincipes om mooiere foto’s te maken.
Deze principes zijn laagdrempelig en universeel. Het maakt dus niet uit of je: mooiere foto’s van je kids, je ontbijt voor op Instagram of een foto van een mooi landschap bij zonsondergang wilt maken, deze principes kan je keer toepassen voor een een veel beter resultaat. 

Waar komen deze principes vandaan? 
De afgelopen 2 jaar heb ik mij volledig op fotografie gestort. Ik heb tal van boeken gelezen, honderde videos bekeken en vele uren aan online cursussen gevolgd. Maar hoe pas je al die losse stukjes informatie nu in de praktijk goed toe en zorg je ervoor dat je ze niet vergeet?? 
Ik had een makkelijk te onthouden checklist nodig die ik tijdens het fotograferen in mijn achterhoofd kon houden. Die checklist heb ik dus gemaakt!! Het leek mij vervolgens leuk en zinvol om deze checklist uit te werken en met jou / jullie te delen, en zo is deze cursus ontstaan.   

Waarom je een checklist nodig hebt.
Veel mensen die een foto willen maken, pakken hun telefoon of camera, richten hem op hetgeen dat ze willen fotograferen en KLIK. Klaar is de foto. Misschien een prima kiekje maar als je net even wat meer wilt dan een kiekje zal je wat meer aan voorbereiding, planning en denkwerk moeten doen.
Dat klinkt wel als een hoop gedoe Ronald??
Valt wel mee hoor! Je kan het een beetje vergelijken met koken…
Als je echt iets lekkers wilt koken - bijvoorbeeld boerenkool in mijn geval - dan kan je de boerenkool, aardappelen en rookworst klaar maken terwijl je op je telefoon bezig bent en als het klaar is in een pan op tafel zetten…………...Maar je kan ook net even wat meer moeite doen door bijvoorbeeld extra ingrediënten toe te voegen (room, spekjes, of zelfs een paprika en een echte goede HEMA rookworst natuurlijk!!). Als alles klaar hebt kan je het een beetje leuk opdienen door de tafel mooi te dekken en alvast op te scheppen waarbij je een mooie verdeling maakt op de boren. 
Misschien snap je al waar ik naartoe wil, een kiekje is prima maar als je wat meer wilt dan moet je vergelijkbaar proces doorlopen voordat je de foto afdruk voor een beter resultaat. En daar komt de checklist goed van pas!!

Opdracht 1
Om het bovenstaande te demonstreren is hier de eerste opdracht! Voor een goed effect moet je deze opdracht letterlijk uitvoeren. Het doel is dat je hem leest en dan ook gelijk uitvoert dus zorg dat je je camera of telefoon in de aanslag hebt.
Klaar???? ja??? Zeker weten??? oke komt ie!! 

Maak binnen 5 seconde een foto van voeten, schoenen of schoeisel. 

Gelukt?? Vast een hele mooie hoogstaande foto geworden of niet?? ;-) Toch nemen we voor het maken van een simpel kiekje vaak niet veel meer tijd. Bewaar deze schoenen foto toch even want we gaan hem nog gebruik als vergelijkingsmateriaal (als deze foto het vertrekpunt is dan kan het alleen maar beter worden toch?? :-)). We gaan deze opdracht namelijk later nog een keer doen maar dan door meer tijd te nemen en HOLA toe te passen.  

HOLA, een checklist van 4 principes.
De vier principes kan je onthouden aan het woord HOLA. 

HOLA is een synoniem voor STOP (kent iemand de “hola hola dit is kindercola” reclame nog?? https://youtu.be/tltMSI1pb8w).  Dit is eigenlijk wat je tegen jezelf zou moeten zeggen voordat je afdruk zodat je vervolgens de vier HOLA stappen kunt doorlopen. 

Note: Natuurlijk zijn uitzonderingen te bedenken op de handreiking die we verder in deze cursus zullen behandelen. Maar naar mijn idee is het goed om eerst kennis te nemen van deze basisprincipes zodat je hier later bewust van kan afwijken op de momenten dat de foto daar om vraagt. 

Oke, laten we beginnen in wat meer detail te kijken naar HOLA.
De vier belangrijkste dingen die je in je achterhoofd moet houden VOOR dat je een foto maakt zijn:

* Wie is de Held in deze foto?

Kan ik meer Orde in de chaos scheppen?

Is het Licht mooi? Kan ik het beter maken?

Ben ik klaar om Afdrukken?

Misschien dat het bovenstaande lijstje je nu nog niet zoveel zegt maar dat komt goed zodra we aan de slag gaan. 

De rest van deze cursus zal ik de vier HOLA principes verder aan je toelichten en ga je met verschillende oefeningen met HOLA aan de slag

Genoeg gekletst!! Lets go!! 

Back to Top