Waarom elke foto een Held nodig heeft!
De H in HOLA staat dus voor Held. Met een held bedoel ik een punt of een object in de foto die eruit springt. Dat punt / de Held is de reden dat je jouw camera of telefoon gepakt hebt om een foto te maken. Voor de mensen (inclusief jezelf) die naar jou foto gaan kijken is het super fijn als dit in oogopslag duidelijk is. Dat zorgt er weer voor dat jij en andere de foto meer zullen waarderen. 
Bij sommige foto’s is het direct duidelijk wie of wat nu de held in de foto is, maar andere fotos hebben net even wat meer hulp nodig. Daarnaast helpt het als je jou held met verschillende compositie technieken meer in de spotlight weet te zetten, maar daar later meer over als we het over Orde in de chaos gaan hebben. We gaan eerst zorgen dat we überhaupt een held hebben.
Hieronder heb ik wat voorbeelden voor je. Kijk of je in deze fotos de held kunt ontdekken en lees daarna (met daarna bedoel ik DAARNA!! 🙂 ) de tekst naar de foto.

Allemaal rode klaprozen...toch is de held/helden in deze foto duidelijk…….Er zijn drie stelen duidelijk langer dan de rest.

Het is denk duidelijk wie de held is in deze foto….De molen natuurlijk. De lijnen van de weg en de sloot helpen je de held in deze foto te vinden.

In deze foto is de held wat minder makkelijk aan te wijzen….zie je hem??? 
Het lichtste punt in de foto waar je nog net de contouren van een brug kan herkennen is de held. De rij bomen helpen je de held in deze foto te vinden. 

Duidelijk in deze foto toch??? Deze foto draait natuurlijk om de zon in het frame van de brug. De rest is alleen maar ondersteunend. 

En dan nu de “slechte” foto’s…
Als we een foto maken willen we vaak teveel in een foto vangen waardoor ons doel (door het gebrek aan een held) met de foto onduidelijk wordt. Maar onthoud dat bij het fotograferen de regel less is more bijna altijd opgaat. Hieronder een paar voorbeelden van  “slechte” / minder goede / foto's die beter kunnen waar het gaat om het zorgen voor een duidelijke held. Owja even voor de duidelijkheid…ook deze foto’s heb ik gemaakt. ;-)

Is de zonsondergang nu de held of het vliegtuig?? En wat doen die mensen daar onderin beeld…hey nog een vliegtuigje op de achtergrond…die bergen zijn ook best mooi….Snap je wat ik bedoel?? Het is onduidelijk wat het doel / de held is van deze foto…

Mmmm allemaal huizen op een berg aan de zee…Maar er is geen 1 huis dat er nu echt uitspringt ten opzichte van de rest.

Waarschijnlijk had ik door meer in te zoomen en te focussen op 1 van de huizen een betere foto gekregen.

En wat denk je van de foto’s  hieronder?? 

De in eerste foto is alleen de S bocht in de bergen de held….dat denk ik tenminste, maar het is erg onduidelijk wat het doel is en het is ook niet echt spannend naar mijn idee.

In de tweede foto is er geen twijfel over wie de held is!! Dat is natuurlijk de motor die de S bocht in scheurd! De S bocht is in de tweede foto alleen ondersteunend aan de held.

Hoe vind ik een held?
Een held vinden of bepalen is makkelijker gezegd dan gedaan. Een beetje interessante held moet in elk geval mooi zijn en / of een bepaalde emotie of gevoel oproepen. 
#TIP: Probeer bij het zoeken van een held je niet te focussen op het hele object (Bijvoorbeeld: de hele krokodil) vaak is er iets in het object zelf dat echt de aandacht vraagt (bijvoorbeeld het oog van de krokodil). 
Hieronder een lijstje met “superpowers” die je kunnen helpen bij het scheppen of vinden van een interessante held.
Het Superpowerrr lijstje: 
- Contrast verschillen (Bijvoorbeeld: Oud jong, Licht donker, Klein groot, Dik dun, enz)
- Actie (
Bijvoorbeeld: De motor als hierboven of een tennisster die de bal terugslaat )
- Mensen of dieren / gezichten / ogen
- Symmetrie (
Bijvoorbeeld: Een reflectie van een kerk in het water 
- Symmetrie met daarin 1 afwijking (
Bijvoorbeeld: een trap van een gebouw die netjes uitgelijnd in beeld is waar 1 persoon  naar beneden loopt )
- Saturatie verschillen (
Bijvoorbeeld: rode kersen op een witte schaal)
- Herhalingen (- Focus (Bijvoorbeeld: Een bloem scherp in beeld waarbij de rest veeeel onscherper is).
Zal ik wat superpowerrrr voorbeelden laten zien?? 

Contrast verschil maakt de held duidelijk en Symmetrie maakt de foto prettig om naar te kijken (hier ga ik bij Orde in de chaos verder op in) maar de gele M is duidelijk de held door dat deze afsteekt tegen de rest van de foto.

Herhaling van de bomen is wat deze foto interessant maakt. De rij met herhalende bomen is de held in deze foto. De mist maakt deze foto sfeervol en geeft het een verhaal.

Je ogen vinden direct de man die oversteekt, de held in deze foto. Actie is daarom een prima manier om iets tot een held te promoveren.  

Focus (alleen de kop en deel van de vleugels zijn scherp). Maar ook contrastverschil door de donkere vleugels die ik in het lichtste deel van de achtergrond heb geplaatst. 

Opdracht 3
We gaan naar jouw eigen foto’s kijken. Analyseer 10 foto’s die je in de afgelopen periode hebt gemaakt waarbij je kijkt of de held in deze foto duidelijk is.
Opdracht 4
Zoek op een website zoals 500px 10 fotos die jou aanspreken en die je heel graag zelf zou willen maken. Kijk of je in deze fotos de held kan vinden.
Kan je de held een of meerdere van de superpower categorieën plaatsen?
Opdracht 5
Eerder hebben we snel snel een foto van je voeten gemaakt weet je nog??? Dit gaan we nog eens doen maar nu doen we wat meer moeite :-) . Denk na over hoe je voeten de held van je foto kunt maken. Gebruik daarvoor het superpowerlijstje.  (Meer inspinatie nodig?? ga dan eens naar unsplash.com of 500px.com en zoek daar naar foto' s van voeten)
Succes!!
Back to Top