Zet je held op een voetstuk
Als je de Held hebt bepaald in je foto dan wil je ook dat deze in het plaatje goed uit de verf komt. Dit doe je door alles in je beeld een logische plek te geven. Ook wil je het liefst dat deze dingen ondersteunend zijn aan je Held (en niet de aandacht afleiden). Technieken om dit voor elkaar te krijgen wordt compositie genoemd.
De drie belangrijkste dingen om te onthouden zijn:
1. Voorkom afleiding (want de aandacht moet naar de held toe natuurlijk)
2. Zet de held op zijn plaats (Denk na over waar je de held in het frame zet)
3. Help de held te vinden (help de kijker door o.a. lijnen en contrast verschillen de held te vinden)
In deel 1 gaan we het hebben over het eerste punt: het voorkomen van afleiding. Maar eerst een paar woorden over compositie in het algemeen.
Doe niet zo ingewikkeld jho!!
Over het maken van een compositie wordt – naar mijn mening – vaak veeeel te ingewikkeld gedaan door “echte” fotografen. Ik verdenk sommige ervan dit expres te doen om een soort exclusiviteit te creëren. Al bij al is het maken van een compositie niets meer dan het scheppen van orde in de chaos.
Misschien nog even terug naar mijn boerenkool voorbeeld eerder om dit punt te verduidelijken?

Van het opdienen van bijvoorbeeld een bord boerenkool kan je ook een compositie maken…. kuiltje met jus precies in het midden , worst aan de rand waar en een oud Hollands bord in een donkere setting om het Hollandse wintergevoel te versterken….zie je waar dit heen gaat...?? Je denkt na over wat je waar wilt hebben op het bord zodat het er aantrekkelijk uit ziet. Met het maken van een foto werkt dit niet anders!

Iets van compositie

Totale chaos !! 🙂

Als je de gedachten van “orde in de chaos scheppen” in je achterhoofd houd heb je al een grote stap gemaakt waar het gaat om het bepalen van een compositie!! Hieronder gaan we kijken naar een aantal dingen die je kunnen helpen bij het scheppen van orde in de chaos.
Voorkom dingen die de aandacht kunnen afleiden van je held.
Zo, nu kunnen we verder met het thema van deel 1.
Een foto wordt prettig om te naar te kijken als er geen storende afleidingen zijn en de foto rustig oogt. Jou held in de foto komt dan ook veel beter uit de verf want alle aandacht kan daar naar uit gaan. 
Aan welke afleidingen moet je denken? Eigenlijk alles wat niet echt bijdraagt aan de held. Denk hierbij aan onder andere:
- Dingen die vanuit de randen van de foto zich nog half laten zien
- Afleiding in de achtergrond
- Dingen die veel lichter zijn of veel meer kleur hebben dan de held
- Vuil en vlekken in het beeld
- Opname foutjes zoals een scheve horizon
- Onnodig veel ruimte/omgeving rondom de held dat alleen maar afleid.  
Schone Randen
Zorg dat de randen schoon zijn. Zorg dat er geen takken of een halve prullenbak aan de rand van je foto ineens in beeld komt. Dat zorgt voor afleiding. Kijk eens naar de onderstaande foto's. Ik wilde deze aparte huizen fotograferen. Op de linker zie je een deel van huis en aan de rechterkant loopt het patroon van de koepels niet meer door en staat er een boom achter een muur... In de rechter foto heb ik dat allemaal weggelaten door een ander perspectief te kiezen. Het is nu veel duidelijker waar deze foto over gaat, toch?  

Allemaal dingen aan de randen van de foto die niets bijdrage...zelfs alleen afleiden.

Van zulke schone randen wordt Rob Geus vast heel blij 🙂

Afleiding in de achtergrond
Ook dingen op de achtergrond kunnen de aandacht van de held afleiden. Zoals bijvoorbeeld hier links onder in de foto met het meisje.
Zie je wat ik bedoel??
Die boom naast het het hoofd van het meisje, de huizen die nog duidelijk herkenbaar zijn en de lantaarnpaal die scheef staat in de achtergrond….allemaal leiden ze de aandacht af van de held (of heldin in dit geval 🙂 )
In de foto met het jongetje – hier rechts boven – is minder afleiding. De bruinrode hekken zijn wel zichtbaar maar onscherp en donker waardoor ze niet afleiden. Ze geven in dit geval zelfs een gevoel van diepte door de weglopende lijnen.
Vuil en vlekken
Zorg dat er geen rommel op je lens zit (bijvoorbeeld regendruppel of stof) die voor een vlek in de foto zorgen.

Ik wilde een mooie egale roze achtergrond….zie je al die vlekken 🙁

Je telefoon zit in je zak met allemaal kruimels en stof (en andere ranzige dingen…), of je hebt met je vieze vingers aan de lens gezeten. 🙂 Dit kan zorgen voor gekke vlekken en onscherpte op plekken waar je dit niet wilt.
Iets dat ik zelf nog wel eens vergeet te controleren is of de horizon op de foto netjes recht is netjes horizontaal is. Zeker bij  een landschapsfoto kan dit erg afleidend zijn. Dus zorg er voor dat je je telefoon of camera netjes horizontaal hebt. 
Heb je een foto die toch niet helemaal recht is??? Geen probleem, in bijna alle fotobewerkingsprogramma’s kan je een foto een klein beetje draaien.

Zie je hoe irritant een scheve horizon is?? 🙂

Onnodig veel ruimte rondom de held
Hoe "dingen" er in de foto zichtbaar zijn hoe groter de kans dat die dingen de aandacht van de held afleiden. Less = More gaat vaak op bij het maken van een foto. Maar ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vaak heb je niet de tijd om uren lang na te denken over wat er nu precies inbeeld en buiten beeld mag vallen. In die situaties neem ik de foto vaak gewoon waar ruim en kijk ik achteraf nog eens kritisch naar de foto om deze vervolgens bij te snijden in een fotobewerkingsprogramma.
Het model in de foto links heeft teveel onnodige ruimte naar mijn smaak. De middelste foto vind ik al een stuk beter misschien wel goed genoeg naar mijn zin als ik nog wat van de omgeving wil laten zien. De rechter foto is nog verder ingezoomd waardoor alle aandacht naar het meisje uitgaat.
Om het niet een al te lang verhaal te maken heb ik dit Orde om de chaos opgeknipt in delen. In deel 2 gaan we de held op zijn plaats zetten. > klik HIER voor het volgende deel!! 
Back to Top