Zet je held op een voetstuk
Als je de Held hebt bepaald in je foto dan wil je ook dat deze in het plaatje goed uit de verf komt. Dit doe je door alles in je beeld een logische plek te geven. Ook wil je het liefst dat deze dingen ondersteunend zijn aan je Held (en niet de aandacht afleiden). Technieken om dit voor elkaar te krijgen wordt compositie genoemd.
De drie belangrijkste dingen om te onthouden zijn:
1. Voorkom afleiding (want de aandacht moet naar de held toe natuurlijk)
2. Zet de held op zijn plaats (Denk na over waar je de held in het frame zet)
3. Help de held te vinden (help de kijker door o.a. lijnen en contrast verschillen de held te vinden)
In deel 1 gaan we het hebben over het eerste punt: het voorkomen van afleiding. Maar eerst een paar woorden over compositie in het algemeen.
Doe niet zo ingewikkeld jho!!
Over het maken van een compositie wordt – naar mijn mening – vaak veeeel te ingewikkeld gedaan door “echte” fotografen. Ik verdenk sommige ervan dit expres te doen om een soort exclusiviteit te creëren. Al bij al is het maken van een compositie niets meer dan het scheppen van orde in de chaos.
Misschien nog even terug naar mijn boerenkool voorbeeld eerder om dit punt te verduidelijken?

Van het opdienen van bijvoorbeeld een bord boerenkool kan je ook een compositie maken…. kuiltje met jus precies in het midden , worst aan de rand waar en een oud Hollands bord in een donkere setting om het Hollandse wintergevoel te versterken….zie je waar dit heen gaat...?? Je denkt na over wat je waar wilt hebben op het bord zodat het er aantrekkelijk uit ziet. Met het maken van een foto werkt dit niet anders!

Iets van compositie

Totale chaos !! 🙂

Als je de gedachten van “orde in de chaos scheppen” in je achterhoofd houd heb je al een grote stap gemaakt waar het gaat om het bepalen van een compositie!! Hieronder gaan we kijken naar een aantal dingen die je kunnen helpen bij het scheppen van orde in de chaos.

Voorkom dingen die de aandacht kunnen afleiden van je held.
Zo, nu kunnen we verder met het thema van deel 1.
Een foto wordt prettig om te naar te kijken als er geen storende afleidingen zijn en de foto rustig oogt. Jou held in de foto komt dan ook veel beter uit de verf want alle aandacht kan daar naar uit gaan. 
Aan welke afleidingen moet je denken?
Zorg dat de randen schoon zijn. Zorg dat er geen takken of een halve prullenbak aan de rand van je foto ineens in beeld komt.

Wit stukje lucht bovenaan is storend…

Van zulke schone randen wordt Rob Geus vast heel blij 🙂

Ook dingen op de achtergrond kunnen de aandacht van de held afleiden. Zoals bijvoorbeeld hier links onder in de foto met het meisje.
Zie je wat ik bedoel??
Die boom naast het het hoofd van het meisje, de huizen die nog duidelijk herkenbaar zijn en de lantaarnpaal die scheef staat in de achtergrond….allemaal leiden ze de aandacht af van de held (of heldin in dit geval 🙂 )
In de foto met het jongetje – hier rechts boven – is minder afleiding. De bruinrode hekken zijn wel zichtbaar maar onscherp en donker waardoor ze niet afleiden. Ze geven in dit geval zelfs een gevoel van diepte door de weglopende lijnen.
Nog een paar tips
Hieronder nog een ander paar punten waar je op kunt letten om afleiding te voorkomen
Nice and clean
Zorg dat er geen rommel op je lens zit (bijvoorbeeld regendruppel of stof) die voor een vlek in de foto zorgen.

Ik wilde een mooie egale roze achtergrond….zie je al die vlekken 🙁

Je telefoon zit in je zak met allemaal kruimels en stof (en andere ranzige dingen…), of je hebt met je vieze vingers aan de lens gezeten. 🙂 Dit kan zorgen voor gekke vlekken en onscherpte op plekken waar je dit niet wilt.
Keep the horizon straight
Zorg dat de horizon in een landschapsfoto netjes horizontaal is.
Een horizon die net een beetje scheef staat kan echt heel erg afleiden. Dus zorg er voor dat je je telefoon of camera netjes horizontaal hebt. Heb je een foto die toch niet helemaal recht is??? Geen probleem, in bijna alle fotobewerkings programma’s kan je een foto een klein beetje draaien.

zie je hoe irritant een scheve horizon is?? 🙂

Om het niet een al te lang verhaal te maken heb ik dit Orde om de chaos opgeknipt in delen. In deel 2 gaan we de held op zijn plaats zetten. > klik HIER voor het volgende deel!! 

You may also like

Back to Top